vineri, 31 martie 2017

Iaşul, o calatorie a culturii..


Iașiul cultural


Imagini pentru iasul, una din cele 7 minuni ale romanieiCe înseamna Iaișul cultural, una dintre cele 7 minuni ale România? înseamnă, la rândul  ei, șapte obiective din patrimoniul cultural, intrate în circuitul turistic:

1.Universitatea „Al.I.Cuza”
Imagini pentru universitatea alexandru ioan cuza iasi
  Universitatea din Iași, ca instituție modernă de învățământ, a fost fondată la data de 26 octombrie 1860. Universitatea este continuatoarea simbolică a vechii Academii Vasiliene, înființată de Vasile Lupu, în 1640, urmată, la 1707, de Academia Domnească, fondată de Antioh Cantemir.

2.Palatul Culturii
Scurta Istorie:
Imagini pentru palatul culturiiPalatul din centrul Iaşului, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Marcând puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariţia ei în peisaj.

  
3.Catedrala Mitropolitana 
Imagini pentru catedrala mitropolitana iasi
     Ideea înălțării unei biserici monumentale, la Iași, aparține domnitorului Mihail Sturdza (finanțator prinicipal) și mitropolitului Veniamin Costache. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ioniță Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrările de proiectare și construire a noii biserici, este considerat a fi actul de naștere al Catedralei mitropolitane.
     

4.Teatrul National „Vasile Alecsandri” 


Imagini pentru Teatrul National „Vasile Alecsandri”iasi       Înființat în 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei românești fiind asigurată de Costache Caragiali, Teatrul Național a funcționat din 22 decembrie 1846 în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou.
În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894 când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer.


5.Centrul de Fotografie Contemporană din Iaşi (C_F_C) este o platformă de reflecţie asupra mediului fotografiei contemporane şi a imaginii dinamice, precum şi asupra relaţiei acestora cu contextul politic, social, economic şi cultural actual. Unul dintre obiectivele principale ale C_F_C este producţia de imagine contemporană, coagularea scenei româneşti de fotografie contemporană şi integrarea acesteia în contextul internaţion.
Imagini pentru centrul de fotografie contemporana iasiC_F_C a fost iniţiat la Iaşi, în 2015, de către Matei Bejenaru, Lavinia German, Cătălin Gheorghe, Cristina Moraru, Cristian Nae şi Cătălin Soreanu.



6.Asociatia Rendez-Vous Creativ susține o serie de cursuri de arte vizuale în Iași pentru copii, adoleșcenți și adulți ce vor fi indrumați catre o exprimare creativă si liberă, folosind diferite procese de expresie plastică, începând cu cele tradiționale pâna la cele neconvenționale. 

Obiective:


Imagini pentru Asociatia Rendez-Vous Creativ
  • Formarea deprinderilor si abilitatilor specifice artelor vizuale : amestec de culori, lucrul cu acrilice, uleiuri, gouache, acuarela, tusuri colorate, desenul cu carbune, creion, penita etc.
  • Dezvoltarea capacitatii de asimilare si redare a noilor notiuni invatate si punerea lor in practica.
  • Familiarizarea cursantilor cu notiunile de baza ale limbajului plastic precum culoarea, linia, pata, lucrul in volum etc.

7.Bojdeuca din Ticau
Bojdeuca iasi.JPG    Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stanga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica.
 La vremea sa, Ion Creangă era recunoscut pentru faptul că la căsuța sa din Țicău deținea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viața sa.









În concluzie, consider ca Iaşul trebuie cunocut de noi în special, pentru că avem nevoie de astfel de cunostinţe în cariera noastră de viitori învatatori, dar şi de ceilalţi, deoarece aceste frumuseţi trebuie admirate şi apreciate pentru adevarata lor esenţă.

Experiente de neuitat:

Se afișează 1490949025108.jpg